keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Jumalaiset kinuski-donitsit Arnoldsin tyyliin (kakkutaikuri)

Jumalaiset kinuski-donitsit Arnoldsin tyyliin

Resepti löytyy: täältä.


Kinuskidonitsit (24 kpl):

500g maitoa
25g hiivaa
125g fariinisokeria
75g voita
1 muna
3/4 osa rkl suolaa
n. 1000g jauhoja
2tl leivinjauhetta

-Lämmitä maito ja liuota siihen sokeri ja hiiva, käytin fariinia karamellimaisemman maun saamiseksi, mutta tavallinen kidesokeri käy myös.
-Sekoita leivinjauhe puoleen jauhoista.
-Lisää maitoon leivinjauhe+jauhot, muna, pehmeä voi ja suola.
-Vaivaa yleiskoneessa ja lisää jauhoja vähitellen kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja on tasaista. (N. 10 minuutin vaivaus)
-Anna levätä kulhossa peitettynä noin vartti.
-Kaulaa taikinasta n. 2 cm paksu matto, anna maton levätä jotta siitä otettavat palat eivät vedä soikeaksi taikinan jännityksen vuoksi. Kun taikina on levännyt, ota siitä 8-10 cm muotilla palasia.
-Siirrä palaset öljytyn leivinpaperin päälle ja irrota niistä keskusta 2-3 cm muotilla. Peitä liinalla ja jätä nousemaan ainakin 45 min - tunniksi lämpöiseen paikkaan. Itse kohotan joko uunissa 30 asteessa tai kuumalla vedellä täytetyn tiskialtaan päällä.
-Kuumenna öljy 180 asteiseksi ja paista donitsit molemmin puolin. Ne saattavat vajota ensin pohjaan mutta nousevat pintaan kun leivinjauhe aktivoituu. Ei siis syytä paniikkiin. Väri saa olla hieman vaaleampi kuin munkeissa.
-Laita paistetut donitsit talouspaperin päälle kuivumaan.
-Kuorruta jäähtyneenä.

Vinkki!
-Tiedät koska tuote on tarpeeksi kohonnut, kun taikinaa sormella tökätessä taikina kimmahtaa takaisin, eikä siihen jää kuoppaa.

-Kokeeksi on hyvä paistaa ensin yksi, ja kurkata sen sisälle, jotta näet kauanko paistumisessa oikeastaan meneekään. Sitten on hyvä värin perusteella arvioida kypsyys.
-Jos kohotus on onnistunut, munkeissa komeilee "makuraita" kyljessä. Mutta ei haittaa vaikkei sitä syntyisikään.

Kinuskikuorrute:

125g fariinisokeria
125g kidesokeria
250g kermaa
2 riviä Pandan valkosuklaata
 pari palaa tummaa suklaata ja nonparelleja

-Keitä kattilassa miedolla lämmöllä kermaa ja sokereita, kunnes seos on selkeästi sakeampaa ja kinuskimaista.
-Lisää joukkoon valkosuklaa ja sekoita varovasti kunnes suklaa on sulanut sekaan.
-Kuorruta välittömästi dippaamalla donitsin sileämpi puoli kinuskiin.
-Jos haluat päälle nonparelleja, tulee nekin laittaa heti kuorrutteen jälkeen, sillä tämä kuorrute kovettuu nopsaan.
-Koristele halutessasi suklaaraidoilla.
-Käytä kylmässä jotta kuorrute ja suklaa kovettuu.

Vinkkejä!
-Jos kinuski jähmettyy liikaa, lämmitä sitä varovasti uudelleen ja pidä levyllä jotta se pysyy juoksevana.

-Kinuskin keitto on haastavaa jos sitä ei ole tehnyt ennen tai riittävästi tunnistaakseen oikean koostumuksen. Jos kinuskia on keitetty liikaa, se saattaa leikata suklaata lisätessä eli rasva lähtee erottumaan. Tämän korjaa lisäämällä ruokalusikallisen kermaa ja sekoittamalla. 
-Vastaavasti liian vähän keitetty kinuski valuu, sillä ei tule peittävää kerrosta eikä se jähmety. Hyvä keino varmistaa onko kinuski sopivan keittynyttä on dipata puukapusta tai silikonilasta kinuskiin, pitää sitä hetki ilmassa vaakatasossa siten että kinuskia on lastan päällä ohut kerros. Jos kinuski ei lähde valumaan kun se on jäähtynyt ja lastan kääntää alaspäin, se on tarpeeksi paksua. 
-Kuorrutteena voi käyttää myös eri suklaita, tai kastaa donitsit ihan vaan sokeriin.Kuten jo otsikkokin kertoi, niin nämä oliva jumalaisen hyviä! Tosin siitä on aikaa, kun olen viimeksi syönyt Arnoldsin donitseja, mutta erittäin maukkaita, hyviä ja herkullisia. Minulla ei ollut valkosuklaata, joten laitoin maitosuklaata kuorrutteeseen.

Anoppi kahvipöydässä sanoi, että ovat jopa parempia kuin kaupasta ostetut. Ei hän osaa yhtään mitään leipoa. Nämä olivat kuulemma maukkaita. 
Onneksi sain pakkaseen laitettua myös, niin on hieman vierasvaraa, jos sattuisi vieraita käymään.  Tosin meillä elää pieniä ja hieman isompia hiiriä, että voi olla, että donitseja ei löydy, kun olisin niitä tarjoilemassa seuraavan kerran.

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi, niitä on aina mukava saada.