torstai 30. huhtikuuta 2015

Mukavaa vappua!

Tänään on ollut oikein hulinapäivä. Miten lie pysynyt pää mukana. Aamupäivällä tein munkkitaikinan, pyörittelin turpoamaan. Sitten huomasinkin, että pitää neidit lähteä hakemaan päiväkodista. Sitten kerkesin muutaman munkin paistaa ennen kuin oli Milkan puheterapia (nettiterapiana). 
Sen jälkeen paistoin melkein kaikki munkit.

Sitten  piti lähteä käymään kaupassa. Ostin itselleni myös pyörän + kiinnikkeen pyöränistuimeen, kun kiinnike meni samalla, kun entinen pyörä varastettiin pyörätelineestä kolme (3) vuotta takaperin. Eipä tuosta turvamerkinnästä ole mitään hyötyä (ei ole tullut soittoa, että pyörä on löytynyt). Olen innoissani, että pääsen pyöräilemään, vaikka polvet ei siitä tykkääkään.

Ai, että tein hyviä ja maukkaita munkkeja!
Kunpa olisi rasvakeitin. (hankalaa on rasvan lämpötilan sääteleminen)



Aikaisempina vuosina munkit ovat onnistuneet, mutta näissä on se jokin. Parempia olisi tullut, jos niin kiire ei olisi ollut :(.

Tein taikinan tuplana, tuli 59 munkkia :D.

Munkkirinkilät ( n. 30 kpl):

500g vesi
50g hiiva
125g sokeri
75g kananmuna
75g voi
10g suola
10g kardemumma
30g maitojauhe
1100g vehnäjauhoja

öljyä paistamiseen ja sirosokeria sokerointiin

Tee taikina. Muista vaivata vähintään 10 minuuttia yleiskoneella hyvän sitkon saamiseksi. Anna levätä kulhossa n. 10 minuuttia, jonka jälkeen paloittele 60g paloiksi. Riivaa pyöreiksi (EI jauhoja pöydälle!). Anna pullien levätä hetki.

Tee munkkeihin reikä painamalla pallon keskeltä etusormi ja keskisormi läpi. Pyörittele kummankin käden etu- ja keskisormia reiässä jolloin se suurenee. Jos tuntuu, että taikina on kireä eikä reikä suurene repeämättä, anna pullien levätä lisää. Reikä saa olla melko suuri, sillä kohotessaan se alkaa umpeutua.

 Laita munkkirinkilät nousemaan ÖLJYTYLLE leivinpaperille. Näin munkit eivät tartu paperiin kiinni, vaan irtoavat nätisti. Anna kohota hyvin! Hyvän kohotuksen merkkinä saat munkkeihin "makuraidat".

Paista 180 asteisessa öljyssä kauniin kullan ruskeiksi, ensin toiselta puolen ja sitten vasta toiselta puolen. Älä kääntele munkkia välissä. Nostamalla munkkia varovasti kauhalla, näet onko väri munkin alla sopiva.

Anna jäähtyä hetki, vaikka talouspaperin päällä (imee ylimääräisen öljyn). Sokeroi, kun munkin pinta on jäähtynyt mutta vielä kostea.

6 kommenttia:

  1. Herkulta näyttää jälleen. Mä söin eilen puolikkaan kaupan donitsista ja tänään puolikkaan tyttären tekemästä munkkirinkilästä. Hyvältä maistui tyttären upporasvassa paistama munkkirinkilä. Ei ollut kuitenkaan liian rasvainen. Hän oli ostanut Lidlistä rasvakeittimen. Sillä saa kuulemma tehtyä herkullisia ranskalaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kyllä varmasti saa tehtyä herkullisia ranskalaisia :P.
      Tuli myös rasvakeittimestä kommenttia fb:ssa, ettei niin hyviä munkkeja tullut kuin uppopaistamisella kattilassa.

      Poista
  2. Ihanaa vapunjälkeistä viikonloppua!
    Täällä huhuilee sly31 parisi :)

    VastaaPoista
  3. Minäkin ostin vappuna uuden pyörän! :D Mies osti rullaluistimet :) Oli semmoiset messut ja pyörät tarjouksessa, samoin rullikset oli 100euroa halvemmat :) Mulla vanhassa pyörässä vähän semmoinen makaava asento, pyöräily ottaa ranteisiin mutta tällä uudella on ihanan rentoa ajaa ja menee yhdellä polkasulla pitkälle! :D Äitini aikoi ostaa vanhan pyöräni, kun ei niin paljon ajele mutta olisi kuitenkin parempi kuin nykyinen, joka on muuten mun entinen! Hyvää kierrätystä. Nyt siinä on vaihteet menny rikki ja jumiutuneet 7:lle, on vähän raskas ajaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvät tarjoukset ollut messuilla! Itse ostin käytettynä pyörän, kun ei mahdollista uutena ostaa. Tosin katsotaan aina merkki ja kunto, ennen kuin ostetaan. Scottin pyörä, joten pitäisi ihan ok-olla. Onhan tuota jo jopa 20 km pyöräilty kahden päivän aikana :). Leevi kyydissä :D.

      Tuo on hyvä, kun pystyy kierrättämään!

      Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina mukava saada.