keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

SLY 26 - Pieniä suupaloja - Macarons


Macarons


Ainekset:

100 g mantelijauhetta
110 g kananmunan valkuaista (noin 3 kpl)
200 g tomusokeria
4 rkl sokeria (erikoishieno)
väri- ja makuainetta tarvittaessa (elintarvikevärit, aromit, vaniljasokeri)

1. Kypsytä valkuaisia vuorokausi huoneenlämmössä.
2. Siivilöi mantelijauhetta noin kolme (3) kertaa.
3. Sekoita keskenään mantelijauhe sekä tomusokeri.
4. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia, kunnes ne alkavat vaahtoutua. Lisää sokeri ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa kunnes vaahto on paksua, kiinteää ja kiiltävää.
5. Sekoita manteli + tomusokeriseos nuolijalla valkuaisvaahdon joukkoon. Taikina ei saisi olla liian kovaa, muttei myöskään liian löysää. Voit kokeilla koostumusta laittamalla pienen nokareen leivinpaperille, tuloksena pienen odottelun jälkeen pitäisi olla tasainen pinta, eikä siihen saa jäädä huippuja. Jos jää, taikina on liian paksua ja sitä tulisi vielä hetki sekoitella.
6. Laita taikina pursotinpussiin, jossa on iso pyöreä tylla. Pursota halkaisijaltaan 2 cm kokoisia nappeja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kopsauta peltiä pari kertaa pöytää vasten ja anna niiden levätä sen jälkeen noin tunti. Tämä vaihe on tärkeää kuoren syntymisen vuoksi, ja että röpelöinen jalka muodostuu.
7. Lämmitä uuni 150 asteiseksi ja paista macaronseja keskitasolla noin kymmenen (10) minuuttia. Anna jäähtyä ja täytä oman makusi mukaan.

Kuoret voi myös pakastaa ja täyttää myöhemmin. Mahdolliset värit ja aromit sekoitetaan taikinaan ennen pursottamista. Suosituksena on käyttää tomuvärejä.

Täytteenä macarons:eissa on:


Suklaa-ganache:


130 g suklaata
1 dl kuohukermaa

Laita suklaa ja kerma kattilaan. Sulata seos tasaiseksi ja jäähdytä jääkaappikylmäksi. Seoksen voi myös tehdä edellisenä päivänä jääkaappiin ja vaahdottaa seuraavana päivänä. Vaahdota seos sähkövatkaimella. Jos seos ei vaahtoudu, se ei ehkä ole tarpeeksi kylmää. Seoksen voi laittaa hetkeksi esim. pakkaseen. Toinen syy voi olla kermassa. Vispikerma ei vaahtoudu kovin hyvin tässä tapauksessa. Kannattaa käyttää nimenomaan kuohukermaa.





-----------------------------
Lisää macarons-ohjeita ja ehkä myös täytteistä:

-----------------------------------------

Näistä tuli sopivia suupaloja. Kun en ole pitkään aikaan tehnyt, niin huomasi aloittelijan virheet heti.
Mutta hyviä on virheistä huolimatta.

Johtuiko keskittymisen puute sitten väsymyksestä, tiedä tuota. Kuoret nimittäin sain tehtyä jo viikonloppuna, mutta vasta eilen illalla jaksoin ganachen tehdä.. Alkuviikko ollut niin voimatonta..

8 kommenttia:

  1. Kiva nimi blogillasi, minule tuo hullutukset sopisi :D
    Mutta nuo herkut, ja kun olen yrittänyt vähentää makean syöntiä..... nyt tuli kyllä himo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Nämä oli tällaisia sopivia pieniä suupaloja, joten ei hirveästi kaloreita ;). Mutta syntisen hyviä suklaatäytteellä :)

      Poista
  2. Herkullisen näköisiä! Hienon pitsireunuksen olet osannut näihin tehdä. Itselläni ei ole Macaronsien tekemisestä kokemusta. Sen verran olen katsonut telkkarin leivontaohjelmia, että tiedän pitsireunuksen olevan kaiken a ja o.

    VastaaPoista
  3. They are delicious, if one is able to eat them. But I am not. The egg factor. ;(

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina mukava saada.