keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Pomminvarmat sämpylät

Pomminvarmat sämpylät



Ohje: täältä.

5 dl maitoa
50 g hiivaa
50 g voita
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
n. 10-12 dl jauhoja

Taikinaa saa muunneltua helposti käyttämällä eri jauhoja, esim. 7-9 dl vehnäjauhoja + 3 dl hiivaleipä-/sämpylä-/grahamjauhoja. Sekaan voi lisätä pellavansiemenrouhetta, juustoraastetta, porkkanaraastetta tai vaikka siemeniä.

Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Lisää suola ja sokeri. Alusta joukkoon suurin osa jauhoista. Sulata rasva pehmeäksi ja lisää se taikinaan. Lisää loput jauhot. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa leivinliinan alla ainakin puoli tuntia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle tasolle ja vaivaa jälleen kimmoisaksi. Leivo sämpylöiksi ja anna kohota pellillä parikymmentä minuuttia leivinliinan alla. Voit halutessasi voidella sämpylät ennen paistamista maidolla. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 10 - 15 min.

--------------------------------------------------

Eilen illalla rupesin tekemään sämpylöitä ja tämä ohje pisti silmään, kun luvataan pomminvarmoja sämpylöitä. Ihanan kuohkeita ja pehmeitä sain aikaiseksi ja sämpylät aamulla hävisivät parempiin suihin. Ohjeesta tuli 17 kpl:tta sämpylöitä.

Itsellä taas pientä lämpöä pitää päällä, että ihme, että olen jaksanut sämpylät tehtyä. Taikinan, kun sain kohoamaan, niin yhtäkkiä ajatus: "Siivoampa tässä samalla keittiön allaskaapin ja roskikset"
En tiedä oliko sittenkään hyvä idea, koska särkylääkkeiden voimallahan tässä mennään. Mutta onpahan tuo nyt tehtyä.


2 kommenttia:

  1. Minäkin leivoin tänään sämpylöitä. Ei ole pomminvarma ohje, mutta hyviä tuli siltikin. Pikaista paranemista sinulle!

    VastaaPoista
  2. Get well soon and take it easy! A little boy needs a mother. I don't mean that you'd reject your son, no. I just mean, that if you get sick, there's no one taking care of him.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina mukava saada.