lauantai 30. huhtikuuta 2016

Iloista Wappua!

100 g voita
n. 7.5 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
2,5 dl maitoa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
yhden appelsiinin raastettu kuori

0.75-1 l rypsiöljyä paistamiseen
sokeria koristeluun

Sulata rasva. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Lämmitä maito reilu 40 asteiseksi.
Vatkaa kananmunan rakenne rikki suuressa kulhossa ja sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja appelsiininkuori. Kaada myös lämmin maito joukkoon.
Sekoita puuhaarukalla rivakasti maitoseoksen joukkoon jauho-kuivahiiva-seos. Lisää loput jauhot vähitellen samalla sekoittaen. Kun taikina irtoaa reunoista, jatka taikinan työstämistä käsin.
Työstämisen loppuvaiheessa lisää sekaan sulatettu rasva ja työstä se taikinaan. Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon, peitä kelmulla ja aseta kulho kuuman vesihauteen päälle. Nostata taikinaa niin kauan, että se on noussut kaksinkertaiseksi.
Siirrä taikina työalustalle ja leivo taikinasta 16-20 pötköä. Puristele pötköt rinkuloiksi ja nostata lämpimässä paikassa liinalla peitettynä niin kauan, kunnes rinkulat ovat tuplaantuneet.
Kaada reilusti sokeria syvään kulhoon. Lämmitä rypsiöljy kattilassa noin 180 asteiseksi ja paista munkit kauniin ruskeiksi, muutama minuutti per puoli. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla paperin päälle, anna rasvan hetki imeytyä paperiin ja siirrä munkit sokeriastiaan.
Kääntele munkkeja sokerissa ja asettele tarjolle.
----------------------
Eilen illalla paistelin munkkeja, kun lapset olivat jo nukkumassa. Tein tupla-annoksen, tosin olisi varmaan voinut jopa tripla-annoksenkin tehdä. Eipähän ole niin montaa syötäväksi :D.

Eilen kävi myös siskoni kylässä ja toi minulle aivan ihanan synttärilahjan. Itse tehdyt lahjat ovat mielestäni niitä parhaimpia. Sydänkotelo sisältää kauniita, keltaisia tuikkuja.


11 kommenttia:

  1. Herkullisia munkkeja. Todella herkän kaunis lahja. Iloista vappua!

    VastaaPoista
  2. Meniks multa sun synttärit ohi? Onnea ja iloa ja halaus sinulle ystäväni!
    Munkit näyttää herkulta, mutta ei sovi mun ruokavalioon. Meillä mies toi eilen töistä 6 isoa munkkirinkilää. Onneksi lapsille maistuu, niin mulle ei tule kiusausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei haittaa, vaikka on mennytkin :D. Pikkuveli täytti 15.4. ja mie oon syntynyt sit 17.4 :).

      Kiitos samoin <3

      Poista
    2. Yks munkki oli vielä tänään syömättä. Mä uhrauduin ja söin sen kahvin kanssa.

      Poista
    3. Pitäähän sitä joskus munkkiakin maistaa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi, niitä on aina mukava saada.